Printati aceasta pagina

Ştiri

oct 17, 2017

Declarația de la Helsinki |10 principii de comportament etic în PR


Declarația de la Helsinki |10 principii de comportament etic în PR
 

România a adoptat un set de 10 principii de comportament etic în PR, alături de țările participante în cadrul Summit-ului Global ICCO, ce s-a desfășurat înperioada 5-6 octombrie 2017 în Helsinki, Finlanda.

Principiile reunite sub numele de ”Declarația de la Helsinki” se bazează pe Carta de la Stockholm, (adoptată în 2003) și înlocuiește Carta de la Roma, inițiala doptată de ICCO în 1986. Carta de la Stockholm reunește un set de standarde profesionale menite să definească industria relațiilor publice.

Declarația de la Helsinki își propune să reunească industria PR mondială sub un singur stindard etic,ținând cont atât de influența tot mai puternică pe care aceasta o exercită, cât și de marile pericole către care conduce un comportament neetic.

DECLARAŢIA DE LA HELSINKI

Având în vedere influența considerabilă și forța din ce în ce mai puternică a relațiilor publice, membrii ICCO se angajează să respecte în permanență următoarele 10 principii:

1. Să profeseze etic şi în acord cu cadrul legislativ;

2.Să respecte cele mai înalte standarde profesionale în practicarelaţiilor publice şi a comunicării;

3. Să respecte adevărul, să colaboreze onest şi transparent cu angajaţii, colegii, clienţii, mass media, guvernul şi publicul;

4. Să protejeze dreptul la intimitate al clienţilor, organizaţiilor, persoanelor, respectând confidenţialitatea informaţiei;

5. Să fie atenți la datoria lor de a susține reputația industriei;

6. Să fie transparenţi în privinţa celor ce susţin cauze şi interese şi să nu se angajeze niciodată în practici înșelătoare de tip "astroturfing".

7. Să fie conştienţi de puterea reţelelor de socializare şi să le folosească  responsabil.

8. Să nu se angajaze niciodată încrearea sau difuzarea în cunoștință de cauză a ştirilor false.

9. Să adere la Codul de conduită al Asociației din care fac parte, să ţină cont de Codurile de Conduită din alte țări și să arate mereu respect profesional.     

10. Să se asigure că îşi exercită îndatoririle profesionale fără a provoca ofensă pe motive de gen, origine, religie, dizabilitate și orice altă formă de discriminare.

Sursa: AsociațiaRomână de RelațiiPublice, http://arrp.eu

Vezi toate ştirile